Od dłuższego czasu na opakowaniach wielu produktów spożywczych można zauważyć kolorowe literki, ale wciąż nie każdy zwraca na nie uwagę. Okazuje się jednak, że to bardzo ważny symbol, który dużo mówi o żywności, dlatego warto sugerować się nim podczas pakowania artykułów do sklepowego koszyka. Zobaczcie, co oznaczają literki na jedzeniu i zacznijcie robić zakupy ich tropem, a organizm wam za to podziękuje.

Na co zwracać uwagę wybierając żywność? 

Zanim przejdziemy do kolorowych literek, zacznijmy od podstaw, czyli tego, jak czytać daty ważności jedzenia. Okazuje się bowiem, że wciąż nie jest to jasne i często powoduje zamieszanie.  Wielu wydaje się bowiem, że "należy spożyć do" i "najlepiej spożyć przed" oznaczają to samo, a wcale tak nie jest.

Pierwsza informacja dotyczy produktów, które po upływie określonej daty mogą powodować problemy zdrowotne, natomiast druga - wyznacza minimalny termin trwałości, po którym żywność nie szkodzi zdrowiu, ale po prostu traci część swoich walorów smakowych czy zapachowych.

co to znaczy nutri score

Źródło: Getty/iStock

Co oznacza ABCD na produktach?

Tajemnicze kolorowe oznaczenia na produktach to nic innego jak Nutri-score, czyli system znakowania żywności pod kątem jej wartości odżywczych. Został on stworzony w 2005 roku przez naukowców z Oxford University, natomiast zatwierdzono go w 2007 r. przez Brytyjską Agencję ds. Standardów Żywności. Opracowano go na podstawie danych o wartościach odżywczych danego artykułu, czyli ilości zawartych tam składników na 100 g produktu. Skala ta składa się z 5 pierwszych liter alfabetu i przypisanych im kolorów, które pozwalają łatwo porównać, którą żywność warto wrzucić do koszyka.

Oznaczenie to zawsze jest w widocznym miejscu, dlatego pozwala szybko i łatwo ocenić wartość produktu, bez konieczności wczytywania się w napisane drobnym maczkiem składy. Możemy więc jednym spojrzeniem zadecydować, czy dana żywność będzie dobrym wyborem dla naszego organizmu. 

Oznaczenie nutri score - jak wybierać produkty?

Jak czytać nutri-score w praktyce? Mówiąc najprościej, im litera jest bliższa początku alfabetu, tym cenniejszy będzie oznaczony nią artykuł spożywczy. Tak więc A na zielonym tle oznacza produkty o wysokiej wartości, które warto spożywać jak najczęściej, a każdy kolejny symbol będzie już informował, że daną żywność lepiej jeść sporadycznie i w mniejszych ilościach. Produkty z pomarańczowym D i czerwonym E zwykle mają po prostu większą zawartość takich składników jak cukier, tłuszcze nasycone czy sól, dlatego lepiej z nimi nie przesadzać, jeśli chcecie cieszyć się dobrym samopoczuciem.